top of page

Κινητοποιήσεις Ομοσπονδίας Γονέων Οκτώβριος 2015

www.goneis.org, e-mail: omosp.goneon.attikis@gmail.com Αθήνα 6/10/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για την συνάντηση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κο Λόντο

Χθες 6/10/2015 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και αντιπρόσωποι από Ενώσεις συναντήθηκαν με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κο Λόντο για μια συνολική ενημέρωση για την τραγική κατάσταση στη λειτουργία των σχολείων.


Ο κος Περιφερειακός απέφυγε να δώσει αριθμητικά στοιχεία για τις ελλείψεις, όμως χαρακτηριστικά είπε πως "η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη από την πολύ κακή εικόνα που υπάρχει". Φέτος έγινε αγιασμός χωρίς αναπληρωτές που μάλιστα αναγκάστηκαν να καταθέσουν αίτηση και δεύτερη φορά. Η Περιφερειακή Διεύθυνση προσπαθεί να κάνει μια καλή καταγραφή όλων των κενών και "κάνει αγώνα δρόμου" να καλύψει σταδιακά τις περισσότερες ανάγκες με αξιοποίηση όσων πιστώσεων καταφέρει να εξασφαλίσει, ακόμη και από άδειες άνευ αποδοχών. Δεν βοήθησε επίσης και η πολιτική αστάθεια του περασμένου διαστήματος.....


Συγκεκριμένα για την δευτεροβάθμια Πειραιά ενημέρωσε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν έχουν τοποθετηθεί. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ανατολικής και δυτικής Αττικής υπάρχουν πολλά κενά, όπως και στην πρωτοβάθμια της Α' Πειραιά που υπάρχουν κενά τάξης. Το πρόβλημα των κενών υπάρχει αλλά όχι τόσο έντονο όσο και στην Αθήνα. Ενώ μεγάλα είναι τα κενά και στα νηπιαγωγεία.


Εκεί που "η κατάσταση είναι τραγική είναι στα σχολεία ειδικής αγωγής". Οι μεταφορές είναι καλύτερα από πέρσι κι εδώ να μην ξεχνάμε τους αγώνες που δόθηκαν από τους γονείς και την Ομοσπονδία! Τα σχολεία αυτά όμως για να λειτουργήσουν χρειάζονται όλες τις ειδικότητες που δεν υπάρχουν κι επίσης το μόνιμο ειδικό προσωπικό είναι λίγο. Θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μέσω ΟΑΕΔ με 5μηνα προγράμματα 250 άτομα ειδικό βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό, γιατί μέσω ΕΣΠΑ δεν έχουν έρθει πιστώσεις. Άλλωστε όπως ισχύει και για τα ολοήμερα και για τα ΕΑΕΠ, τα ΕΣΠΑ έχουν ημερομηνία λήξης. Θα προσπαθήσουν να καλύψουν ανάγκες με νέα καινοτόμα προγράμματα και νέα ΕΣΠΑ.


Ανέφερε πως τα προβλήματα είναι χρόνια, πως υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν δεί μουσικό, ξενόγλωσσο, καλλιτεχνικό εδώ και πολλά χρόνια. Αν υπάρχει πλεόνασμα αυτών των ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια, θα τους παρέχουν στα δημοτικά.

Στη δευτεροβάθμια για τα μαθήματα κατεύθυνσης που υπάρχουν κενά (βιολόγοι, φυσικοί, κλπ.), θα σταλεί εγκύκλιος που θα επιτρέπει την δεύτερη ανάθεση μεν αλλά όχι τη συμμετοχή σε project ή άλλα προγράμματα.

Μας διαβεβαίωσε ότι ως τη Δευτέρα 12/10/2015 θα γίνει νέο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών μεγαλύτερο, πάλι χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό....


Σε σχέση με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα ΕΠΑΛ (μαθητές της Γ΄ τάξης που δεν προβιβάστηκαν) είπε πως απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για αντιστοίχιση των μαθημάτων λόγω αλλαγής της ονομασίας τους. Θα επιλυθεί προσωρινά με Υπουργική Απόφαση. Ακόμη, ο πρώτος κύκλος των ΕΠΑΛ θα έχει πρόσβασει στην ύλη και θα μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλήνιες.

ΑΘΗΝΑ 06/10/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλοι την ΤΕΤΑΡΤΗ 14/10/2015 στις 17:00 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας (στάση μετρό ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ)


Ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι η κατάσταση στα σχολεία και στην εκπαίδευση γενικότερα συνεχίζει να παραμένει τραγική.


Τα χιλιάδες κενά των εκπαιδευτικών έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για τα σχολεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε συμπτύξεις τμημάτων, σε μείωση των διδακτικών ωρών για τους μαθητές, στην εναλλαγή εκπαιδευτικών στην τάξη, αλλά ακόμα και στο σημείο πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία να μην ανοίξουν καθόλου.


Τα περισσότερα σχολεία υπολειτουργούν λόγω των χιλιάδων κενών. Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δε λειτουργούν υποστηρικτικές δομές (ειδικά σχολεία, ολοήμερα, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία....). Οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ώρες διδασκαλίας και χιλιάδες εκπαιδευτικοί να περιμένουν με τη βαλίτσα στο χέρι πότε και πού θα διοριστούν!


Οι μαθητές που στεγάζονται σε ακατάλληλα πολλές φορές και επικίνδυνα κτίρια, η μεταφορά που για ακόμη μια χρονιά δεν έχει λυθεί στο σύνολό της, το ζήτημα των καθαριστριών, η φτώχεια και η εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας, οι υπερχρεωμένες σχολικές επιτροπές και η 3η δόση για τα λειτουργικά που δεν έχει έρθει ακόμα, το 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια και η συνεχιζόμενη φοροληστεία, δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο αναμονής.


Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει, πως κάνει οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για την χώρα, για να λύσει το πρόβλημα των κενών. Ως τώρα έχουν προσληφθεί 2,579 στην Α Φάση στην Πρωτοβάθμια και 905 στη Δευτεροβάθμια και 1574 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στα ολοήμερα Δημοτικά ΕΑΕΠ (με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα). Δηλαδή σύνολο 5058, άρα τα κενά είναι κοντά στα 20,000.


Ξεχνώντας να αναφέρει πως η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην εκπαίδευση.


Ξεχνώντας να αναφέρει πως τα κενά δεν δημιουργήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι αποτέλεσμα των προσφύγων, ούτε του ρευστού πολιτικού κλίματος- όπως τεχνηέντως διαρρέουν - ούτε των εκλογών.


Πουθενά δεν γίνεται λόγος έστω μια μικρή αναφορά για προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μιλούν για κάλυψη των κενών (δηλ. θέσεων που καλύπτουν διαρκείς ανάγκες και οργανικές θέσεις) από αναπληρωτές, ωρομίσθιους, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου κ.τ.λ.


Στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις ο Υπουργός απέφυγε να πάρει θέση για τα κενά και πως θα τα καλύψει.


Απαιτούμε:

  • Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μαζικούς, μόνιμου διορισμούς εδώ και τώρα.

  • Άμεση πρόσληψης των εκπαιδευτικών της "παράλληλης στήριξης" και των τμημάτων ένταξης.

  • Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών για να ξεκινήσει η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου.

  • Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις ΔΕΚΟ.

  • Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές. Κατάργηση του ΦΠΑ για τα φροντιστήρια και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις λαϊκές οικογένειες.

  • Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους. Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών - φοιτητών με τα ΜΜΜ.

  • Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες και να λυθεί μόνιμα το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Καλούμε τους Συλλόγους, τις Ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε μαζικές κινητοποιήσεις, να πάρουν πρωτοβουλίες για δράση ανά σχολείο, Δήμο, αλλά και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να συμμετέχουν.

Μία πρώτη απάντηση θα δοθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 14/10/2015 στις 17:00 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας (στάση μετρό ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ) από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.


Πρόσφατα
Αρχείο
Αναζήτηση
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
bottom of page